Ontbinding wegens morbide obesitas afgewezen

Ontbinding wegens morbide obesitas afgewezen 02-03-2012

Een fabrieksmedewerker die al vanaf 1996 in dienst was van zijn werkgever leed aan morbide obesitas. Morbide obesitas wordt als een chronische ziekte aangemerkt en is een ernstige vorm van overgewicht. Hierdoor meldde hij zich regelmatig ziek.

Op basis van het niet kunnen verrichten van de werkzaamheden ten gevolge van overgewicht, heeft de werkgever ontbinding aangevraagd bij de kantonrechter te Zwolle. De kantonrechter heeft het ontbindingsverzoek afgewezen en geoordeeld dat hoewel de werknemer vaak door de werkgever was aangesproken op het overgewicht, dat de werknemer toch onvoldoende en te laat was gewezen op zijn verantwoordelijkheid om iets aan zijn overgewicht te doen.

De werkgever had duidelijker moeten aangeven dat als de werknemer niet zou afvallen, daar arbeidsrechtelijke consequenties aan verbonden zouden worden. De kantonrechter overwoog dat door de werkgever een te zware consequentie is getrokken. De medewerker had meer kansen moeten krijgen en eerst een loonsanctie opgelegd moeten krijgen.

Voor werkgevers is het hierbij van belang om erop te letten hoe ze omgaan met werknemers met overgewicht. Als het overgewicht als een ziekte aangemerkt kan worden, wordt van de werkgever verwacht om een bepaalde zorgplicht op zich te nemen. 

Aran Web - Webdesign, CMS, Hosting